In actie komen om een passief inkomen te realiseren

Maak een inventarisatie van je capaciteiten voordat je aan de slag gaat met een passief inkomen.

In actie komen om een passief inkomen te realiseren

Op zoek naar een passief inkomen, het is een trend op dit moment. Geef eens voor de lol in Google in: passief inkomen. Met als resultaat, de 10 beste passieve inkomens, affiliate marketing, dropship, seksspelletjes, Bitcoin. Ik haak af!

Maar dat neemt niet weg dat ik streefde naar financiële onafhankelijkheid en dus ging ik op zoek hoe ik dit kon realiseren.

Passief inkomen klinkt zo passief ;-)

In mijn persoonlijke zoektocht naar passief inkomen ontdekte ik iets verbluffends in mijzelf. Het woord passief inkomen brengt mij niet in een actieve stand. Zelfs het tegendeel. Want het liefst wil ik dat ik met mijn vinger hoef te knippen en het er is.

En wie weet herken je dat ook wel in jezelf. Je wilt wel, het lijkt je ook zo heerlijk, maar dan moet het wel snel realiseerbaar en meteen ook winstgevend zijn. Want ervoor werken? Nou eigenlijk liever niet.

Op zo een moment zei mijn moeder hetzelfde wat ik later tegen mijn dochter ook zei: Maak er dan maar zin in.

Want het loont

Voor niets gaat de zon op. Voor al het andere vergt het wel degelijk je inzet om het te bereiken. Want wat ik zeker weet is dat manifesteren en alleen erin geloven en voldoende aan te denken, nog geen enkele taak en product heeft opgeleverd. Bloed, zweet en tranen is net iets te overdreven maar een beetje actie doet uiteindelijk wonderen.

De eerste stap: capaciteit inventariseren

Mijn eerste stap is om te kijken of ik wel de capaciteit heb om met iets nieuws te beginnen. In dit geval om een passief inkomen te realiseren. Capaciteit inventariseren van tijd, kennis, geld, motivatie en omgeving. Ik neem je mee in wat meer detail:

Tijd: Hoe enthousiast ik ook over iets kan worden, vaak past dat niet in mijn alledaagse levensritme. Daarom kies ik een tijdvak uit waar het me wel uitkomt ook al is dat pas over een aantal maanden.

Kennis: Te vaak gaan we vanuit dat we het niet kunnen omdat we bang zijn een flater te slaan. Ik weeg mijn kennisniveau af, inventariseer het en kijk waar ik eventueel hulp kan inschakelen.

Pragmatisch als ik ben, zoek ik een inspirerend voorbeeld, iemand die ik dan ook een tijdje volg op Instagram, blog en webinars.

💡
Tip, volg één persoon, de goeroe die je op dat moment het meest geschikt lijkt, want volg je ze allemaal dan krijg je een overkill aan informatie.

Geld: Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar wanneer ik iets nieuws wil leren dan spreek ik met mijzelf een budget af. Om tot dit budget te komen wil ik ook weten wat het me uiteindelijk gaat opleveren. Een passief inkomen is zeer variabel. De een wil er een maandsalaris of zelfs meer eruit halen en iemand anders wil er een mooie bijverdienste mee realiseren. Ik maak alvast een inschatting wat ik ermee wil verdienen en hoe ik dat kan verdienen. Dat zet me namelijk ook meteen aan het denken hoe en waar ik het eindproduct of de online dienst winstgevend kan aanbieden.

Kortom, denk aan:

  • De tijd die jezelf nodig hebt om het passief inkomen te realiseren
  • Ontwikkelingskosten
  • Aanschaf van programma’s, abonnementen
  • Kennis inhuren
  • Marketingkosten, Advertenties, banners etc.

Afhankelijk van het budget en de nodige investeringen krijg ik een scherp beeld en ook het gevoel over hoe belangrijk het voor mij is en hoe groot ik het zelf wil maken.

Motivatie: Hoe word je gemotiveerd en hoe blijf je gemotiveerd? Zeker op momenten waar het je even tegenzit en al je werk nog geen geld oplevert. Een motivatie voor mij is dat ik iets nieuws mag ontsluieren en ontdekken. Iets waar ik in dit geval ook nog mijn hele inkomstensituatie mee kan veranderen. Kortom, ik hou mijn doel voor oog. Wat ik wil bereiken zet ik op papier. Ik hou het in zicht zodat dat ik er regelmatig herinnerd word wat mijn einddoel en streven is.

Omgeving: Ik ben gezegend met een man die me in al mijn voornemens onvoorwaardelijk steunt. Ik vind het onvoorstelbaar dat hij het telkens weer kan opbrengen enthousiast te zijn wanneer ik weer eens een koersveranderingen in mijn leven wil aanbrengen. Kortom, ik voel me gesteund en gedragen.

Maar ik heb ook vrienden of familie die daar wel anders overdenken en met goed gemeend advies komen zonder dat ik daarom heb gevraagd.

Wat ik door de jaren heb geleerd is dat hoe lief en hoeveel iemand van je ook kan houden, er soms dingen zijn die ze niet zullen begrijpen. Mijn opdracht is op zoek te gaan naar mensen die mij in mijn voornemen kunnen stimuleren en helpen om mijn doel te kunnen bereiken.

Zin om te doen

Wanneer ik deze gedachtegang heb doorlopen en op papier heb gezet ontstaat vaak iets moois: zin in om het te gaan doen. Probeer het eens zelf uit!

Mocht het jouw ook inspireren en wil je er met me over sparren dan nodig ik je uit voor deze sessie:

Ontdek jouw digitale mogelijkheden
1 uur sparren met de digitale expert die je helpt om jouw wensen en dromen te formaliseren.