Emotional Freedom Technique (EFT)

Emotional Freedom Technique (EFT)
Voor mij werkt de Emotional Freedom Technique (EFT)

Ik had er wel al van gehoord tijdens de opleiding tot coach maar ben er pas recent serieus mee aan de slag gegaan. En ik ben zeer enthousiast over de Emotional Freedom Technique (EFT). Het is een gereedschap geworden waar ikzelf enorm veel profijt van heb. Hoe? Dat beschrijf ik in de volgende alina's.

Het wegkloppen van belemmeringen

Want misschien herken je dat ook, dat een negatieve ervaring of herinnering   opeens zomaar de kop kan opsteken. Een oude draak uit het verleden ontwaakt en kan ervoor zorgen dat je bang wordt of teleurgesteld raakt. De negatieve gebeurtenis zitten als het ware verankerd in je lichaam. En iets wat je lichamelijke dwarszit kan best wel je gedachtes beïnvloeden en dat vaak op een negatieve manier.

Een persoonlijk voorbeeld

Een goede klant van mij wilde iets nieuws maar had daarvoor een klein budget. Daarom heb ik speciaal voor hem naar een aantal mogelijkheden gezocht die aan zijn ideale behoefte kon aansluiten. De klant was zeer enthousiast over de oplossing die ik had bedacht. Met dit akkoord ging ik aan de slag en alles verliep zoals gepland. Tot het moment dat ik het gemaakte aan hem ging overhandigen. Want toen kwamen er een aantal handelingen die hij zelf op zijn computer moest uitvoeren om toegang te krijgen tot zijn nieuwe product. Deze handeling werden door hem als zeer complex en ingewikkeld ervaren.

Tijdens dat hij ermee bezig was, mopperde hij tegen mij van nou wanneer ik had geweten dat het zo ingewikkeld zou zijn dan was ik er maar niet aan begonnen. Deze ene zin verpeste zo een beetje mijn hele dag. Want er stak een oude draak op. Mijn eerste fysieke reactie was, kortademigheid en verkrampen. Al aan het voorbereiden op wat er mogelijk nog meer zou kunnen komen. Ook voelde ik een soort trots, boosheid opstijgen en ik bereide me voor om me te kunnen verdedigen.

Qua gevoel gebeurde dit:

1.   Zie je, ik doe het niet goed;

2.   Hij is ontevreden en daarom zal hij mij verlaten

3.   Ik word buitengesloten

Waar uiteindelijk de diepgewortelde overtuiging opstak van: zie je, ik voldoe niet.

Deze gebeurtenis heeft me zo beziggehouden dat ik er zelf een beetje slecht van heb geslapen. Daarom was het hoognodig tijd om dit onder de loop te nemen en  EFT toe te passen.

Wat je met EFT doet is dat je iets wat al jaren vastzit en dat een blokkade heeft gevormd, je als het waren weg-klopt. Wat we namelijk vaak doen is wanneer we iets negatief ervaren, dat we het dan wegwuiven. Of heel snel iets positiefs tegenoverstellen.

Voorbeeld: in dit geval had ik kunnen zeggen: "nou dit raakt me niet want ik heb alles goed gedaan". Zo een uitspraak is misschien ook de meest gezonde. Maar wanneer die niet strookt met je gevoel van binnen dan ben jij je op dat moment gewoon aan het voorliegen. Dan doe jij je anders voor dan wat je werkelijk van binnen voelt.

Deze klant wist uiteraard niet dat zijn uitspraak me raakte omdat ik ooit iets heb meegemaakt waardoor dit gevoel van: ik voldoe niet, zomaar in me kon opsteken.

EFT inzetten

Wat je met EFT doet is dat je dus wel degelijk bewust de negativiteit die je voelt benoemd. Dat je deze eerst voor jezelf in kaart brengt, peilt hoeveel pijn het je op dat moment doet. Vanaf daar begint het proces van kloppen. Je benoemt de negatieve gebeurtenis of het negatieve gevoel waar je last van ondervindt. Dit sluit je af door jezelf te zeggen: "ondanks dat accepteer ik volledig wie ik ben". En vervolgens begin je op meridiaan punten de kloppen. Hierin is het belangrijk dat je de negatieve woorden herhaalt die bij dat gevoel behoren wat je dwars zit en waar je een negatieve associatie mee hebt.

Zodra je dat proces hebt doorgeklopt voel je opnieuw hoe sterk dat gevoel nog in je lichaam zit.

Er gebeurt eigenlijk vaak meteen iets zeer wonderbaarlijks. Iets was ik nog nooit eerder heb meegemaakt en dat is dat de negativiteit zich als het ware oplost en er niet meer te vinden is. Het lijkt net alsof je door het kloppen alles weer hebt laten stromen. OF dat de negativiteit de weg heeft gevonden om jouw lichaam te verlaten....

Nieuwe oplossingen

In mijn voorbeeld wat ik net heb benoemd was de oplossing heel simpel. Toen ik bewust werd van wat me raakte en ik dat benoemde, en daarna weg-klopte, onstonden er nieuwe oplossingen. Want ergens wist ik dat ik idd een denkstap was vergeten om aan de klant door te geven, waardoor het voor hem zeer complex werd. Kortom, idd had ik dat beter kunnen aanpakken en dat heb ik daarom alsnog gedaan.

Ik ben gaan zitten, heb elk processtap uitgeschreven zodat we de stappen aan hand van deze handleiding met elkaar opnieuw konden doorlopen. Klant tevreden en ikzelf heb met deze actie bovendien ook nog een stukje extra waarde weten te creëren voor mijn bedrijf. Want andere klanten kunnen daarvan nu ook profiteren.

Uiteraard gaat het in dit voorbeeld niet om dat je, wanneer je een negatieve associatie met iets hebt, de oorzaak ervan automatisch bij jezelf zoekt. Want hoe iets pijnlijks kan ontstaan is vaak zeer complex. Maar wat ik zelf in hand heb is hoe ik met het probleem kan omgaan. Waar ik me zelf vaak op betrap is dat ik in een soort van verdedigingsmodus ga zitten, met het motto; ooit gekwetst is al eentje te vaak. Om in plaats daarvan onafhankelijk, neutraal te kijken wat er werkelijk aan de hand is.

EFT werkt voor mij

Kortom EFT of het wegkloppen van belemmeringen op de meridianen laat alles weer stromen in mijn lichaam. Ik voel letterlijk en figuurlijk dat iets wat zich vast heeft genesteld als bijvoorbeeld een negatieve overtuiging, dat die wegvloeit en dat het allemaal weer begint te stromen. Sinds ik EFT toepas merk ik dus wel degelijk een persoonlijke groei op. Want word je tegengehouden met groeien, ook ben je uiteindelijk jezelf aan het tegenhouden, dan groei je niet meer. Ik kan EFT echt iedereen aanraden! Het is niet ingewikkeld om te leren. Gebruik het niet als vervanging van een psychotherapie maar zie het als extra steuntje dat jezelf prima ook zelf kan leren en toepassen.

💡
Zelf hou ik ervan om online te leren en ik kan deze cursus op Udemy EFT & TFT Tapping Practitioner Certification - Discover the power of EFT & TFT Tapping in this Certification Course zeer aanbevelen. Wat ik er zelf goed vind is dat het je een diepgang meegeeft waardoor je het kader ontvangt om het "echt" toe te kunnen passen en vooral de strekking begrijpt waarom het werkt.