Ben je een serieuze ondernemer?

Ben je een serieuze ondernemer?
Serieus ondernemen

Whatsapp is zo een medium dat je letterlijk en figuurlijk kan overvallen. In ieder geval sommige berichten. Ik kreeg een bericht of ik a.u.b. iets wilde aanpassen in een bepaalde opdracht.

Ik neem je even mee naar de situatie. Deze klant heeft voor een gereduceerde prijs een opdracht kunnen laten uitvoeren en dat in ruil voor promotie van mijn zaak. Echter kwam ik later achter dat diegene geen enkele moeite heeft gedaan om mijn zaak te helpen promoten, maar ik wel de opdracht netjes aan hem heb opgeleverd.

Op zich is dit bericht dus nog niet zorgwekkend. Echter nu komt het, diegene denkt dus dat dit extra werk onder dezelfde overeenkomst valt dan we eerder hebben afgesproken.

Wie weet herken je ook soortgelijke situaties. Of net iets anders, dat je iets voor een vriendenprijs doet of je net een beetje onderbetaald wordt? Want je was bang je volle tarief te vragen die je eigenlijk waard bent omdat je bang was de opdracht niet te ontvangen?

En ja wat zijn we dan toch soms bange schijters!

In eerste instantie wanneer ik dus in zo een situatie verstrikt raak word ik boos op de ander. Lekker makkelijk want dan hoef ik even niet te rade te gaan hoe ik ook alweer in deze situatie ben beland.

In het verleden heb ik er vaak uiteindelijk voor gekozen om toch de mogelijke wijzigingen of meerwerk voor een veel te laag tarief - of soms zelf gratis - uit te voeren. En dat puur omdat ik ergens bang was de klant kwijt te raken of om onenigheid te voorkomen.

De momenten dat ik me besluit tot zo een oplossing was ik trots op mijzelf. Ik ben heilig en goed en weet de wereldvrede te bewaren - ook schiet ik me daarbij in de voet.

Want laat ik een ding heel duidelijk stellen; klanten die al van begin af aan moeilijk doen over geld zullen dat altijd blijven doen, hoeveel jij ze ook tegemoet komt. Misschien ervaren ze sadistisch plezier om voor "geen" geld de hoogste kwaliteit te scoren. Want te vaak heb ik klanten gehad die zeiden: "Ik heb erg weinig geld, kun je mij een korting geven of kunnen we een andere deal sluiten?". En te vaak in mijn leven ben ik dan ook met dit zielige gedoe meegegaan. Maar hoe groot was mijn teleurstelling en frustraties wanneer ik dan erachter kwam dat ze net een enorme hypotheek hebben afgesloten of net een reis naar een leuke bestemming hadden geboekt.

Maar weet je wat?

Hoe gefrustreerd ik hierover ook kan worden, het probleem lig niet bij dit soort van klanten! Het probleem heb ik puur in mijzelf op te lossen. Want om eerlijk te zijn - wat was ook alweer de reden waarom ik diegene een gereduceerde prijs aanbod?

Mijn persoonlijk belemmering is bijvoorbeeld dat ik wil voldoen. Ik geef en doe altijd nog beter mijn best zodat andere mijn kunnen bevestigen: "jeetje wat ben je goed bezig, etc...". Kort door de bocht, maar dit gedrag  noemen ze in de klinische psychologie passief narcisme. Wat me dus bij de vraag brengt: hoe verslaafd ben ik eraan om positief bevestigd te worden?

Voordat ik te veel van het thema afwijk - wat ik als ondernemer heb moeten leren is te leren mijn rol als ondernemer serieus te nemen. Wat ik daarmee bedoel, is dat bovenstaand gedrag terug te voeren valt en ergens uit voortkomt. Wat ik dus voor mijzelf moest gaan uitzoeken is in hoeverre dit gedrag nog wel voor mij wenselijk was als ondernemer.

Want wanneer ik echt streef naar een succesvolle onderneming dan schiet ik me altijd in de voet wanneer ik met klanten in zee gaan die je niet volledig op jouw tarief en waarde willen betalen. Dus wat blijft er onder de streep wanneer ik een kromme deal sluit puur omdat ik met de klant meeleef en/of medelijden heb en hem daarom in de prijs tegemoet kom?  Juist dus, ellende en frustratie.

Gelukkig word je door de jaren wijzer en een van de oplossing die ik je hier kan aanreiken is om te rade te gaan en bedenken hoe serieus jij je eigenlijk neemt in je functie. Want ook het ondernemerschap is een functie en vergt vakmanschap. Jij hebt een verplichting met jezelf afgesloten op het moment dat jij je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf nu ben jij verantwoordelijk ervoor dat je voldoende omzet draait om je leven te financieren. Jij neemt de risico's door voortaan geen vast salaris meer te ontvangen en wie weet neem je op de koop dat je de volgende paar jaren met een minimum salaris gaat leven.

En misschien is je onderneming meteen een succes geworden, maar de meeste eenpitters die in de dienstverlening zitten blijken vaker tegen dezelfde zaken aan te lopen. Enthousiast beginnen en halverwege gefrustreerd opgeven.

Hell yes, ondernemen betekent werken, doorzetten en ook over je schaduw springen. En veel uren die je nooit betaald zult krijgen, maar waartegenover je vrijheid en onafhankelijkheid staat. Dat je bijvoorbeeld je kinderen weer vaker ziet. Of dat je lunch met een vriendin uitrekt tot drie uur... want de zon schijnt en je geniet. Bovendien jij dus over de vrijheid beschikt om je werk 's avonds in te halen.

Kortom, wanneer we dus in die rare situaties terecht komen waar opeens geld een issue speelt en diegene je vraagt om een prijsreductie - vraag je dan direct af: hoe serieus neem ik mij nu als ondernemer?

En zeker, soms heb ik klanten die ik voor een zachte prijs laat meedoen en ze niet het volle bedrag hoeven te betalen. Maar dan ben ik me bewust van het risico en denk als een ondernemer vooruit. Want voor niets gaat de zon op, maar al het andere moet uiteindelijk toch betaald worden. Dat geldt voor je rekening, hypotheek, alle online platforms, kantoor etc...

Blijf dus alert bij hoe serieus je in je onderneming staat. Of dan wel: voorkom amateurisme!

Zeg aan plaats eens tegen een potentiële opdrachtgever; je betaalt voor dat de waarde die ik te bieden heb en dat voor dezelfde prijs als ieder ander er ook voor betaalt. De keus is aan jouw, deal or no deal.

Klanten die al vanaf begin een kromme deal met je willen sluiten kosten tijd, energie en dus ook heel veel geld. Waar ik als ondernemer mijn energie beter in kan steken is ervoor zorgen de klanten te vinden waar het vanaf begin af aan matcht - in opdracht, wederzijdse inspiratie, inzet en geld. Wanneer ik hiervoor kies, dan ben ik aan het ondernemer en vervul niet meer de rol van een hulpverlener voor de klant die gewoon zijn eigen geldzaken niet op orde heeft.